Ompelijasi
Rakastan istuvan vaatteen tuntua päällä, luonnollisia materiaaleja ja laatua. Mielestäni jokaisen pitäisi kokea se tunne, kun saa päällensä mittatilaustyönä tehdyn vaatteen. Ensin se tuntuu ja näyttää erilaiselta kuin valmisvaatteet. Käytössä huomaa, kun vaatteen mittasuhteet loksahtavat paikoilleen ja ajan kuluessa siitä muodostuu vaatekaapin kulmakivi, jolla on oma tarkoitus ja tarina.
Olen aina haaveillut ompelevani vaatteita ammatikseni. Valmistuin pukuompelijaksi ja vaatturiksi sekä erikoistuin mallimestariksi. Nyt toteutan unelmaani. Olen työskennellyt ompelijana muiden töiden ohella 10 vuotta ja jokapäiväisenä yrittäjänä vuodesta 2017.
Vapaa-ajallani nautin perheeni kanssa touhuamisesta sekä ystävieni seurasta. Luonnosta, hyvistä keskusteluista ja rakkaudella tehdystä ruuasta saan voimaa. Inspiroidun visuaalisesti kiehtovista asioista, uusista ideoista sekä ihmisistä.
Vastuullisuus
Mietin usein, miten monta turhaa, vääränkokoista, väärää materiaalia, liian lyhyttä tai pitkää vaatetta löytyy kaupoista. Kuinka kaukana vaatteet on tehty, millä palkalla ja millaisissa olosuhteissa? Miten ne sieltä kuljetetaan, kuka pakkaa, mihin pakkaa, kuka purkaa, hyllyttää, myy tai jättää myymättä? Mun unelma on, että vaatteet tehtäisiin vain tilauksesta, myös valmisvaatteita myyvissä kaupoissa. Hetkellä vain asiakas voi vaikuttaa valinnoillaan, vaikka suurempi vastuu kuuluisi ehdottomasti yrityksille.
Arvostan laatua ja kestävyyttä. Valitsen tarjoamani materiaalit huolella ja autan mielelläni asiakkaita omissa valinnoissaan. Mikään vaate ei ole ikuinen, mutta hyvin hoidettuna se kestää vuosikymmeniä/ monia satoja käyttökertoja. Kestävä kehitys on lähellä sydäntäni ja pyrin huomioimaan tämän myös työssäni. Parhaiten se tulee esille minimal waste-ajattelutapana ja vaatteen elinkaaren huomioimisena. Pyrin suosittelemaan asiakkailleni monikäyttöisiä kokonaisuuksia.
Kaavoitan ensin työni, teen tarkan leikkuusuunnitelman ja ilmoitan asiakkaalle tarvittavan kangasmäärän. Tarkalla mittaamisella leikkuujätettä ei synny juuri lainkaan. Mikäli paloja jää, pyrin käyttämään ne pienompeluun, lahjoitan tai kierrätän. Kierrätän myös kaikki muut käyttämäni materiaalit. Paperille, pahville, muoville, metallille ja biojätteelle löytyvät omat astiat. Sähköä ja vettä kuluu vain ompelukoneideni sekä silityslaitteeni tarvitsema määrä. Kuljen ja kuljetan kesäisin pyörällä, talvisin julkisilla kulkuneuvoilla.
Lähellä teettetty vaate on eettinen ja ekologinen. Muista kuitenkin, että ostaa kannattaa vain tarpeeseen ja käyttöön.
Elisa Parts
Kestävää vaatekaappia metsästämässä! 22.8.2018
”Ihana siskoni kertoo, miten hän kävi ja käy edelleen vaatekaappiaan läpi. Hän urheilee paljon, arvostaa ekologisuutta sekä eettisyyttä valinnoissaan. Toimivuus, kestävyys ja esteettisyys ovat läsnä myös hänen työssään luovalla alalla.”
Suomalainen tuottaa vuosittain 13 kiloa vaatejätettä, kun taas Helsingin Sanomien uutisen mukaan vaateteollisuus on tuotanto- ja kemikaalipäästöinen vakavampi saastuttaja kuin liikenne. Vähemmästäkin ahdistuu – etenkin vaatekaapin edessä.
Vaatteiden käyttämättömyyden ja poisheittämisen syyt ovat moninaiset: Vaatteet eivät istu, ovat loppuun kuluneet tai eivät ole muodissa, kun taas uusien hankkiminen on helppo perustella itselleen ja ostaminen onnistuu helposti kännykällä vaikkapa työmatkalla.
Tutustuin syvemmin vaate- ja muotiteollisuuden ympäristövaikutuksiin ja tulin nopeasti lopputulokseen, että helpoin ratkaisu vähentää omaa kuormitusta oli luoda minimalistinen vaatekaappi, jonka sisältö kestää aikaa ja kulutusta. Asetin tavoitteeksi päästä eroon arveluttavista vaatteista, joiden tuotantoketjusta ei ole varmaa tietoa ja joiden materiaalit eivät ole kestäviä. Lisäsin myös fast fashion -brändit kieltolistalle, en välttämättä materiaalien tai tuotannon eettisistä syistä vaan brändien voimasta vaikuttaa kulutustottumuksiin. Kolmas tavoite ja syy kohtuulliselle määrälle vaatteita oli sangen arkinen: Halusin vähentää aikaa, jonka käytin aamulla arpoessani mitä laittaisin päälle.
Miten aloitin vaatekaapin läpikäynnin.
Ilmainen applikaatio Good On You, joka summaa valmistajien taustaa sekä valmistusprosessia osoittautui korvaamattomaksi avuksi. Lopuksi sovelsin Projekti 333:a, jonka kantava ajatus on, että valitsemalla ja yhdistelemällä vaateita pärjää 33 kappaleella 3 kuukautta eli yhden sesongin, eikä vaatekaapissa ole kerrallaan kierrossa kuin 33 artikkelia. Kolmekymmentäkolme kappaletta sisältää kaiken vaatteista kenkiin ja laukkuihin, pois lukien alusvaatteet ja sukkahousut. Luku voi kuulostaa paljolta, mutta ei sitä oikeastaan ole. Urheilen paljon ja teen työkseni työtä asiakasrajapinnassa, joten annoin itselleni hieman armoa ja päädyin 40 vaatekappaleeseen alkuperäisen varsin spartalaisen kolmenkymmenenkolmen sijasta.
Valmistauduin syksyn sesonkia varten jo hyvissä ajoin ja vein kierrätykseen vaatteita mitä en ole käyttänyt pitkiin aikoihin. Säilytyskriterian laatiminen oli lopulta helppoa. Säilytin vaatteet, joita käytin ja pidin eniten ja joita oli helppo yhdistää ja jotka soveltuvat yhtä hyvin kesän helteisiin, kuin viileämpiin säihin. Näppärä kikka tunnistaa mitä käyttää ja mitä ei on kääntää vaatteet nurinperin ja viedä edelleen käännetyt vaatteet kierrätykseen muutaman kuukauden jälkeen. Syksyllä kauden vaihtuessa osa vaatteista vain vaihtuu hieman lämpimimpiin, mutta suurin osa säilyy neljänkymmenen erässä, jotta vaatteiden kokonaismäärä olisi mahdollisimman pieni.
Osa kierrättämistäni vaatteista oli tuotettu huonoista materiaaleista kuten polyesteristä, joka hikoiluttaa ja tuotteista joiden alkuperää oli vaikea selvittää. Vaatteiden korvauskriteria on niin ikään suoraviivainen: Käytän niin pitkään ennen kuin löydän tai teetän laadukkaamman ja ekologisemman version. Suosin suomalaisia brändejä ja materiaalivalinnoissa luomuvillisilkkiä, silkkiä tai ekologisesti tuotettua villaa. Tällä hetkellä vegaanisia kangasvaihtoehtoja Suomessa on yllättävän vähän markkinoilla, aihe johon palaan myöhemmin.
Vaatteiden priorisointi ja valinta.
Vaihdoin 8 vuotta vanhan Mangon polyesteripaidan Silessä teetettyyn silkkipaitaan. Yli 10 vuotta vanha suosikkipaitani, silkkinen hihaton YourFacesta, tuli tiensä päähän ja vaihtui samanlaiseen mustaan ja siniseen teetettyyn silkkiseen versioon.
40 asian listalleni päätyivät seuraavat:
– 2 farkut (tummansiniset, mustat)
– 2 housut (mustat, tummansiniset)
– 1 hame (tummansininen kynähame)
– 1 mekko (musta mekko)
– 5 paitaa (kauluspaita, sininen silkkipaita, musta silkkipaita, valkoinen pitkähihainen, ’kultainen’ paita)
– 3 neuletta (harmaa neuletakki, musta neuletakki, pinkki neule)
– 5 toppia / aluspaitaa (valkoinen*2, sininen ja musta, beige)
– 3 laukkua (työlaukku, iltalaukku, rento iso laukku)
– 2 takkia (musta, kamelinruskea)
– 2 huivia (pinkki ja harmaa)
– 3 kengät (nilkkurit korolliset ja korottomat, rennot tennarit)
– 7 urheiluvaatetta (1 trikoot, 1 colleget, 2 urheilutoppia, 1 huppari, 1 urheilutakki, 1 urheilukengät)
– 4 korut (kello, kaulakoru, korvakorut*2)
Tämän jälkeen muut vaatteet laitoin laatikkoihin ja pois näkyvistä. Jotta voisin vähentää vaatteiden valitsemiseen käytettyä aikaa loin kännykkääni neljä kuvakansiota: työasut, vapaa-ajanasut, juhla/ illanistujaisasut & urheiluasut.
Monet kokonaisuuksista voisivat mennä useampaan kansioon. Aloitin lempipaidastani ja mietin mihin kaikkeen voisin yhdistellä. Huomasin lopulta, että 13 vaatekappaleesta saa 30 asua! Kuvasin vaatteet päälläni ja lisäksi laitoin ne vierekkäin lattialle ja kuvasin kokonaisuudet.
Kuvaamisen jälkeen huomasin, että huoleni riittääkö vaatteet tai huomaisivatko ihmiset, että minulla on aina samat vaateet päällä oli aivan turha. Positiiviset vaikutukset olivat liki välittömiä: vaatteiden etsimiseen menee vähemmän aikaa, säästän rahaa ja koska vältyn turhilta sekä kenties epäekologisilta ostoksilta mielelläni on kevyempi.
Suosittelen samaa menetelmää kaikille, on kyseessä sitten vaatekaappi, varasto tai jokin muu kohde. Lisätietoa aiheesta ja listoja vaatekaapin järjestämiselle löytyy Pinterestistä hakemalla: capsule wardrobe, minimalist wardrobe, project 333. Laitan muutamia linkkejä kirjoituksen loppuun. Jos olet lähdössä matkalle niin Pinterestistä löytyy myös vinkkejä mitä kannattaa pakata mukaan ja yhdistellä jotta pärjäät mahdollisimman pienellä määrällä tavaroita. Nimimerkillä kesällä tien päällä kuukausi pelkillä käsimatkatavaroilla.
Tsemppiä vaatteiden läpikäyntiin!
Mariann
LINKIT:
Helsingin Sanomien artikkeli vaateteollisuudesta: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005341035.html
Vaateteollisuudesta videoita:
Machines: https://www.imdb.com/title/tt5690244/
True cots: https://truecostmovie.com/
Project 333 checklista: https://fi.pinterest.com/pin/119275090114700705/
Capsule wardrobe checklistoja: https://fi.pinterest.com/pin/108297566019229646/
https://fi.pinterest.com/pin/434738170271428071/
https://fi.pinterest.com/pin/186195765829262217/
Minimalist wardrobe: https://fi.pinterest.com/pin/692780355150030186/
Vaatekaappini ja vaatekaappisi 7.8.2018
”Ei ole mitään päällepantavaa”- on tuttu lause niin omasta suustani kuin ystävieni käyttämänä. Olen pitkään pohtinut, mikä on täydellisen vaatekaapin salaisuus. Miten vaatteista tulee täydellisiä ja miten niitä käytetään puhki kulumiseen asti. Kuinka onnistuisin tekemään asiakkailleni juuri sellaisia täydellisiä vaatteita? Olen seurannut erilaisia kaavakkeita vaatteiden läpikäymiseen, tutustunut Kon Marien menetelmään, saanut vinkkejä ystäviltäni, lukenut aiheesta ja kokenut itse, mistä on hyvä lähteä liikkeelle, kun halutaan täydellinen vaatekaappi.
Tärkeintä vaatteessa on mielestäni se, että sitä käytetään. Lempivaatteista tulee parhaita, koska ne ovat monessa mukana. Ne muistuttavat päivästä, jolloin ne ostit tai tilaisuudesta, joka meni nappiin. Ne olivat päälläsi rakkaudenhuumassa tai kastuivat kaatosateessa. Niitä kehutaan ja kehut itseäsi katsoessasi peiliin. Lempivaatteesi istuvat päälläsi ja tiedät, minkä kanssa niitä voi yhdistää. Kesän 2018 jälkeen on taas aika kaivaa kaapista esiin muitakin vaatteita hellemekkojen ja bikinien lisäksi. Tässä ajatuksiani siitä, kuinka onnistut kaivamaan vaatekaapistasi esille täydelliset vaatteet ja hankit vain vaatteita, joista tulee lempivaatteita.
- Poista kaikki vaatteet, mitä et halua käyttää, tule käyttämään, joista et pidä
- Poista vaatteet, ovat liian pieniä tai suuria
- Poista vaatteet, jotka ovat rikki
-myy kirpputorilla tai siivouspäivässä
-kysy kavereilta tarvetta
-vie vaatekierrätykseen esim. recci, uff, fida
-mieti voiko vaatetta hyödyntää esim. uusiotuotteessa, siivousräteiksi, matonkuteissa tms.
-heitä pois, muista lajittelu, irroita napit, vetoketjut ja muut uudelleen käytettävissä olevat osat
Mikäli kyseessä on kuitenkin todella rakas vaate, kannattaa miettiä, pitäisikö siitä teettää uusi versio ompelijalla.
- Käy läpi jäljellä olevat vaatteesi
-huolla (pese, silitä,ripusta/ viikkaa)
-järjestä
- Mieti, mitä puuttuu
-esim. kaapissasi on täydellinen toppi, jolle ei löydy sopivaa alaosaa
-käy läpi vaatekokonaisuuksia esim. housut, paita, neule
-kirjaa ylös, mitä tarvitset, jotta käyttäisit enemmän tiettyjä kaapin perukoille unohtuvia vaatteita
- Tee ostoslista
-kirjaa ylös
-poimi kuvia netistä esim. pinterest
-selaa asukokonaisuuksia
-mieti, mitä juuri sinä haluaisit käyttää
-kysy neuvoa
- Teetä vaate
-mittojesi mukaan tehty
-juuri sellainen kuin toivot
-materiaalivalinnat
-eettinen, ekologinen
-kestävä
- Osta vaate
-valitse vain oikeankokoinen
-huomioi materiaali
-mieti vaatteen elinkaarta (suunnittelu, ompeluolosuhteet, kuljetus, myynti, käyttöikä)
- Ota valokuva
-esim. selfie täydellisestä asukokonaisuudesta (niitä päiviä varten, kun on kiire tai et keksi, mitä pukea)
-laita kuva vaatekaappisi sisäseinälle tai tallenna puhelimeen omaan kansioon
- Pidä huolta
-pese, silitä
-järjestä kaappiin
-pidä ajantasalla
-kirjaa ylös tarvittavia vaatteita
Suurin osa oman kaappini vaatteita ovat teetettyjä ja yli viisi vuotta sitten ostettuja. Niitä on käytetty paljon ja toivon käyttäväni niitä vielä useita vuosia. Ompelen ja ostan tarpeeseen. Rakastun materiaaleihin ja vaatteen tuntuun. Arvostan eettisyyttä ja seuraan vastuullisia brändejä. Omasta kaapistani puuttuu vielä kaikenlaista, mutta en kiirehdi. Täydennän, kun näen täydellisen ja ompelen, kun oikea materiaali löytyy.
Iloa vanhojen vaatteiden uudelleen löytämiseen ja uusien suunnitteluun,
Elisa